JC Houtenvloeren


Ga naar inhoud

extra info hv

Houten vloeren

Plankenvloer
Een plankenvloer (20-23 mm) is een degelijke parketvloer welke voor de komst van het lamelparket en het tapis parket vrijwel altijd toegepast werd. Het is een massieve strook, welke rondom is uitgevoerd met een messing en een groef. De massieve strook, kan direct op de betonvloer verlijmd worden met watervrije lijm of op een houten ondervloer gespijkerd worden. De spijkers brengt men in dit geval in de messing aan zodat deze niet zichtbaar zijn. Veelal worden deze vloeren echter zwevend op een isolerende ondervloer gelegd. Vervolgens kan de vloer geschuurd worden, waarna ten slotte de vloer wordt afgewerkt met was, olie of lak.
Door de dikte van het hout is de uitzettingscoëfficiënt, afhankelijk van het vochtpercentage, vrij hoog. Concreet betekent dit dat de kans dat de vloer gaat werken in vergelijking met bijvoorbeeld 6 mm tapis parket groter is. Indien een plankenvloer direct verlijmd wordt op de ondervloer bestaat het risico dat de stroken gaan schotelen. Hierdoor kunnen er kieren tussen de stroken onderling ontstaan. Dit gebeurt in mindere mate, indien de vloer zwevend gelegd wordt. Als een 20-23 mm vloer niet zwevend, maar direct op de ondervloer verlijmd wordt, zal de geluidsproductie aanzienlijk minder zijn.
Niet iedere boom kan brede en dikke planken leveren, waardoor de keuze in houtsoorten bij de plankenvloeren vrij beperkt is. De keuze bestaat o.a. uit maple, grenen, divers eiken sorteringen, afzelia, jatoba, kersen en merbau.

Lamelparket
Lamelparket is een over het algemeen kant en klare parketvloer, welke bestaat uit drie lagen. Een toplaag van edelhout is verlijmd op twee kruiselings verlijmde lagen vurenhout, welke het werken van de parketvloer tegengaan. De dikte van de toplaag is bepalend voor de levensduur van de vloer en varieert van 0,3 tot 4 mm.
Een lamelparket met een toplaag van 3-4 mm kan 2 à 3 maal opnieuw machinaal geschuurd worden, wat een levensduur van meer dan 30 jaar inhoudt.
Lamelparket wordt al in de fabriek geschuurd en gelakt of geolied. De delen zijn leverbaar in 2-strook, 3-strook of breedstrook in verschillende diktes, merken en prijsklassen.
De vloer wordt zwevend gelegd. Dit betekent dat er geen vaste verbinding met de ondervloer bestaat. Voor warmte-, geluids- en vochtisolatie dient er, vooral op een betonnen ondervloer, gebruik te worden gemaakt van een tussenvloer. Deze kan bestaan uit een tempex laag of een laag zachtboard. De laatste mogelijkheid werkt meer geluiddempend dan de tempex laag en isoleert bovendien beter.
Doordat de vloer zwevend gelegd wordt, blijft deze verhuisbaar. Een nadeel van het leggen op deze manier is, dat er veel klankgeluiden ontstaan doordat de vaste verbinding met de ondervloer ontbreekt. Indien men te maken heeft met benedenburen, bijvoorbeeld in een flat of appartement, is het ontbreken van deze vaste verbinding een voordeel, daar de klankgeluiden niet direct worden doorgegeven naar beneden liggende vertrekken.

Gelaagde vloerdelen
Onze gelaagde vloerdelen zijn verkrijgbaar in vele houtsoorten, zoals Frans en Amerikaans eiken, Merbau, Jatoba, Afzelia, Teakhout etc.
Dit product is zeer geschikt voor appartementen omdat het zwevend gelegd kan worden. Door deze wijze van leggen, en het plaatsen van een geluidsreducerende ondervloer, is de geluidsoverlast minimaal. Indien geluidsoverlast niet van toepassing is, is het alleen nodig een folie op de ondervloer te leggen en blijven kosten voor een tussenvloer bespaard. Elk vloerdeel is opgebouwd uit verschillende lagen met eigen kenmerken en functies. Een van de belangrijkste functies heeft de tussenlaag, waar veel onderzoek naar is gedaan. De toplaag bestaat uit een laag massief hout en varieert van 5 tot 8 mm. Door de samenstelling van het product, is de prijs-kwaliteitsverhouding zeer gunstig en is het een zeer goed alternatief voor de massieve 20mm plank.


Dr. Baumannplein 9 1165 MC Halfweg 020 822 05 93 | info@jchoutenvloeren.nl

Terug naar inhoud | Terug naar hoofdmenu